En dan moet je naar de rechter...

Hoewel er meerdere poezen in onze cattery wonen hebben wij alleen in het voor en najaar kittens. Zeker tijdens de zomermaanden worden er bij ons bijna geen poezen gedekt of kittens geboren. Omdat onze katers het wel gezellig vinden als er zo nu en dan eens een meisjes-Ragdoll komt logeren hebben wij lang geleden besloten dat onze dekkaters beperkt beschikbaar zijn voor uitdekking. 

Zo hebben we in de loop der jaren collega fokkers geholpen die zelf geen ruimte hadden om een eigen kater te houden of (nog) niet genoeg fokpoezen hebben. Immers, een dekkater wil best elke dag en als je slechts één fokpoesje hebt is dat wat aan de weinige kant…

We werken met het dekkater contract van de Dutch Ragdoll Club en tot nu toe hadden we niet meegemaakt dat een fokker zich daar niet aan hield… Tot nu toe dus…

Op een bepaald moment kwamen we in contact met een fokker uit Amsterdam welke (toen) twee Ragdoll poezen had die zij graag wilde laten dekken door onze kater. We maakte kennis en het klikte. De stambomen van de poezen matchen goed met die van Julius. De fokker liet haar meiden testen op HCM en PKD en liet de snaptest doen. Wij lieten haar het dekkater contract lezen en we bespraken alle bepalingen. Geen enkel probleem, geen vuiltje aan de lucht.

Niet lang daarna werd de eerste poes hier gedekt. Helaas werd zij niet in één keer zwanger dus mocht ze voor een herdekking komen. Hieruit werd uiteindelijk een nestje kittens geboren.

Ook de andere poes ging hier zwanger weg. Hierna verwaterde het contact met de fokker. 

Tot wij een telefoontje kregen van iemand die informeerde naar een dekking van Julius. Toen wij de voorwaarde vertelde; “er mogen geen katertjes onder fokcondities uit onze Julius verkocht worden” omdat wij de genenpoel breed willen uitzetten, vroeg deze geïnteresseerde waarom dit dan niet gold voor de fokker die met haar twee poezen bij ons was geweest.

Wij vertelde dat deze regel wel degelijk ook voor deze fokker gold en dat ook zij bij ons een contract had getekend. Toen bleek dat de fokker zich niet aan ons contract had gehouden. Zij had een katertje overgedaan aan een cattery en deze had inmiddels al een aantal nestjes met de kater gefokt. Nu kun je denken, laat maar, het is eenmalig. Maar wij voelde ons door de fokker bedonderd en... Bij de oprichting van de Dutch Ragdoll Club hadden wij open en eerlijkheid tussen fokkers voor ogen…

Daarnaast hadden wij ook de contracten voor de Dutch Ragdoll Club opgesteld. Dus konden we dit niet zomaar laten gebeuren. Iedereen die met deze contracten werkt doet dit met het idee dat gemaakte afspraken op papier staan en dus worden nagekomen…

Wij schreven de fokker een brief waarin wij vroegen waarom zij zich niet aan het contract had gehouden. Hierop kwam geen reactie waarna wij besloten om een advocaat in te schakelen. De advocaat stuurde ook een brief en hierop kwam uiteindelijk wel een reactie. Helaas was de tekst in deze brief niet iets om hier te herhalen maar het kwam er op neer dat de fokker vond dat wij konden vragen wat we wilde maar dat zij zelf wel uitmaakte wat ze met haar eigendommen (!) deed. En dat iedereen wel een contract kon opstellen… 

Dat laatste klopte, de fokker bleek later met precies hetzelfde contract te werken! Ze vertelde echter dat zij de kater niet had verkocht maar hem had geruild voor een fokpoes en dat de cattery waarmee zij had geruild, niet had gezegd dat hij met de kater ging fokken. En dat wij niet hadden gevraagd aan haar of ze zelf ook met een contract wilde werken. Hierop besloten wij de zaak voor te leggen aan de rechter.

De rechtbank bekeek alle stukken, ons contract, haar contract, de briefwisselingen etc.

Tenslotte werden wij verzocht om de kwestie tijdens een zitting nader uit te komen liggen. De rechter was erg ingelezen in de kwestie en stelde zeer gerichte vragen. Tijdens de rechtszaak deed de fokker zich opvallend zielig voor, ze vond het zeer onterecht dat zij gestraft werd om iets wat ze aan het begin van haar fok carrière had gedaan. De rechter vroeg of ze de regel in het contract had gelezen. Dit bevestigde de fokker, ja, er stond inderdaad dat ze geen kater onder fokcondities mocht plaatsen. 

Maar zij had hem geruild. De rechter vond echter dat als je ruilt, er iets van waarde terug komt, een vergelijking met 
(ver-)koop. En dat als je een eigen bedrijf opzet (ja, een cattery is ook een bedrijf), je hoort te weten wat je doet. En dat ze dus zelf had kunnen bedenken dat ze de kater met een contract had moeten plaatsen. 

Uiteindelijk werd de fokker flink op haar vingers getikt en wij wonnen deze rechtszaak op alle punten. Dit betekend voor ons als cattery maar ook voor de D.R.C. een grote overwinning. Immers, de contracten van de Dutch Ragdoll Club zijn bij deze rechtsgeldig. Mocht u dus ook een soortgelijk probleem krijgen bestaat er al jurisprudentie over deze contracten en hoeft u waarschijnlijk niet eens naar de rechter!

Uiteraard waren wij heel erg blij met deze uitkomst. Die hebben we echter mede te danken aan onze advocaat, mr. E.S. Lassche uit Amsterdam. Hij was zeer besloten om deze zaak te winnen. Waarom? Vooral omdat het hem sterk aan de gelaarsde kat deed denken. Het ging immers over katten en de fokker had alle regels aan haar laars gelapt!

Omdat er nu een zoon van Rymmarns Julius in Nederland als dekkater actief was, deze kater werd ook aangeboden voor uitdekking, hebben we besloten om Julius te laten castreren. Juul loopt nu lekker als knuffelkater in huis rond. Wij hebben ons opnieuw, dit keer gedwongen door oneerlijke mensen, aan de afspraak gehouden, geen twee katers uit één lijn in de fok.

 Mocht u meer willen weten of zelf ook met een soortgelijk probleem zitten neem dan gerust contact met ons op!

De contracten, het dekkater contract en het kitten verkoopcontract zijn voor iedereen beschikbaar. U vindt ze op de website van de Dutch Ragdoll Club

Wij plaatsen dit verhaal op onze website om te laten zien dat het wel degelijk zin kan hebben om een contract op te stellen of om bij contractbreuk een advocaat te raadplegen!

 

Hans en Crista Nolting